Wandelen langs de Waal

Foto R. Vellekoop

De Waal is de naam van de Rijn zo’n beetje vanaf Nijmegen. Deze rivier slingert door het land richting de Noordzee. Onderweg passeert hij plaatsen zoals Tiel, Zaltbommel en Gorinchem. Het Rijnwater is hier een brede krachtige stroom met prachtige uiterwaarden en dijken aan weerszijden van de rivier. Vanaf de dijk heb je vaak een prachtig uitzicht over het landschap met weide en verspreid bos.

Dit is het domein waar je als wandelaar optimaal van prachtige uiterwaarden, schitterende Hollandse luchten en natuurlijk het water kan genieten.

Om je een beetje warm te maken voor dit Hollandse landschap pur sang, heb ik onderweg wat foto’s gemaakt.

Foto R. Vellekoop

Je kunt bijvoorbeeld met de trein naar Zaltbommel en daar uitstappen. Vandaar kan je zowel wandelen in westelijke richting naar Gorinchem als naar Tiel in het oosten. Wanneer je dan over de dijk loopt, kan je de traag passerende binnenvaartschepen zien die stroomopwaarts naar Duitsland of zich laten afzakken naar Rotterdam.

Al eeuwen stroomt de machtige Rijn in zijn eigen tempo naar de Noordzee. Deze rivier heeft stormen doorstaan, maar nog steeds is zijn tempo gelijk aan dat van duizend jaar geleden. De mens zou daaraan een voorbeeld kunnen nemen.

Ook een leuke trip gaat vanaf Zaltbommel tot aan het pontje van Brakel. Je kunt op deze manier een rondje maken met als start- en eindpunt Zaltbommel. Je bent dan ongeveer 30-35 kilometer onderweg. Natuurlijk zijn er talloze andere combi’s mogelijk. Zolang jij je er maar comfotabel en ontspannen bij voelt.

Veel wandelplezier.

Rob Vellekoop