Niets doen is genieten zonder te presteren

hangmatNiets doen heeft niets te maken met rijkdom, maar alles met genieten.
Meestal als we ergens van willen genieten dan wordt genot de prestatie. We reizen naar een tropisch eiland en verwachten dat we zullen genieten. Eenmaal daar aangekomen gaan we aan de slag om te genieten. We gaan snorkelen, we maken lange strandwandelingen kortom ons programma staat bol van activiteiten. Of we hebben ons voorgenomen het dikke boek dat we meegenomen hebben helemaal uit te lezen. Wanneer je er op let zal je zien dat we ook hier weer aan het presteren zijn geslagen. Er moet de een of andere taak of opdracht worden vervuld. Zo moeilijk kan niets doen zijn.

Als je op je zonovergoten strand aan komt en je springt in je hangmat en je ziet wel wat er van komt, dan kan je spreken van niets doen. Er is geen programma met voornemens, er zijn geen taken die verricht moeten worden of prestaties die te leveren zijn. Je neemt een sprong en waarschijnlijk val je direct in je hangmat in slaap. Vermoeid als je bent van het leveren van alle prestaties van de afgelopen periode.

Daarom is niets doen, genieten zonder te presteren. Ons hele leven lang moeten we taken uitvoeren. Even niets hoeven te presteren betekent vrij zijn om te genieten.