De Tao kent geen speciale voorschriften, meditatieve zithoudingen of voorschriften hoe je je dient te gedragen. Dit zouden voor de Tao weer extra banden of regeltjes zijn waarvan de mens zich moest losmaken.

Om verlichting te krijgen is voor de Tao niet iets waarvoor je je kan inzetten, wat je af kunt dwingen of waar je je best voor kan doen. Op zekere dag overkomt het je, wanneer je voldoende vrij bent van angsten/zorgen, leeft in het nu en je door je innerlijke krachten laat drijven of meevoeren.

Meditatie in de Tao is observatie zonder voorschriften. Je laat alles gewoon op zijn beloop. Mediteer of mijmer wat in je hangmat of aan het strand onder de palmboom. Je merkt het vanzelf of niet. In dat laatste geval is er geen man of vrouw overboord, want ondertussen kan je intens genieten.

De verlichte mens neemt opeens waar via zijn intuïtie, Hij weet zonder te begrijpen, zonder dat hij het kan verklaren of vertellen hoe het in elkaar zit. Hij ziet de realiteit, zoals dingen werkelijk zijn in het heden.

Je kunt echter waarschijnlijk verlichting wel wat dichter bij brengen door meditatie.

Chuang Tze zegt:
“Wanneer je in uiterste stilte verkeert, zal het hemelse licht stralen. Wie dit hemelse licht uitstraalt, ziet zijn ware zelf. Wie zijn ware zelf bewaart, verwezenlijkt het absolute.”

Voor meditatie doen de duur, intentie, doel er absoluut niet toe. Wanneer je het doet vrij van de belemmeringen. Observeer vervolgens je gedachten gedurende de meditatie. Daarna komt er rust in je hoofd. Houd de stilte aan, let op. Richt al je zintuigen op jezelf. Op een gegeven moment kan je een diepgaand beeld van de werkelijkheid ervaren. Wie weet.