Het moment van rust en stilte waarin je terecht komt na een storm (letterlijk of figuurlijk) in je leven te hebben meegemaakt waarop alles weer op zijn pootjes terecht komt dat is leven in het nu. Je vervolgens overgeven en laten meedrijven in de stroom van het leven heet wu wei, nietsdoen, niet doen of niet-handelen.

Lastig hoor, hier blijven en je niet mee laten drijven met herinneringen naar vroeger of weg dromen naar een rose toekomst. Het maakt je leven zoveel rijker en dieper. Je beleeft alles intenser en gaat dingen zien die je eerst niet zag door de mist die je het zicht ontnam. Je observeert. Je bekijkt met aandacht.

natuurNu betekent ook dat je je niet meer lastig laat vallen door duizenden regeltjes die je hebt geleerd. Deze regeltjes voeren je steeds weg van van hier en nu.

Nu
In het nu kan je een vrij en zorgeloos bestaan leiden. Wanneer je wandelt in de natuur geniet je van de bomen, de bloemen, de insecten, de vogels.  Meer is er niet. Er is geen plaats voor verstikkende gedachten waardoor je je zorgen maakt. Er lonken geen verleidingen in de toekomst, want alles dat er is speelt zich af voor je neus.

Verleden
Ons leven uit het verleden is een leven vanuit ons geheugen. Het is een voortdurende terugblik naar ervaringen. Deze herinneringen hebben we gestript en gecensureerd door onze vooringenomenheid en met de regeltjes die we hebben geleerd.

Heden
Het heden bestaat niet, het is een fictie die uit het denken komt. Het heden bestaat slechts als een miniem ogenblik. Toch is dit niet meer of minder dan de werkelijkheid van ons leven. Het bewustzijn van die ene seconde waarin je aanwezig bent terwijl deze verstrijkt. Het heden is hier en nu. Doordat we meestal in het verleden bezig zijn en soms in de toekomst, verwaarlozen we de kern van waar ons leven werkelijk om draait. En dat is tao.

Gedachten behoren altijd tot het verleden. Met onze gedachten hebben we ons ik, ons ego, geconstrueerd. Het ik kan nooit in het heden bestaan!! Ons ik zijn gedachten, ervaringen en herinneringen bij elkaar.

Toch kan iedereen in het heden leven. Daar is aandacht en waarnemingsvermogen voor nodig. En dat is allemaal te verwerven zonder enige inspanning!

Het denken houd je dus tegen in het heden te kunnen leven. Toch is het ontzettend moeilijk om het denken stop te zetten. Er is echter een truc waarmee je kunt denken en ook in het heden kunt leven : dat is observeer je gedachten.