De belangrijkste emotie die ons hindert om kunstenaar in niets doen te worden is de angst voor het onbekende, om buitengesloten te worden en onze zekerheid te verliezen. Nietsdoen is ongeveer het tegenovergestelde van alles wat ons van jongs af aan is aangeleerd. Onze maatschappij is ingesteld op mensen die doen. Kopen, consumeren, werken, amuseren, enzovoort. Kortom geen actie is not done.

De voornaamste angst die op de loer ligt is de angst dat wanneer je toegeeft aan nietsdoen je in het kamp van de luie mensen terecht komt. Al is het maar omdat je er voor gekozen hebt een hele dag in de hangmat te gaan liggen. Een van de belangrijkste regels die we hebben geleerd is dat we moeten presteren, zelfs op de peuterschool moeten de kinderen al ‘hun best’ doen.  Ieder wordt beoordeeld op zijn prestaties door de maatschappij .

Maar wees gerust je hoeft je nergens druk om te maken. Uiterlijk ben je nog steeds deelnemer aan het gewone sociale leven, maar innerlijk ben je heel ergens anders. Een leven met de Tao binnen onze maatschappij hoeft geen enkel probleem te zijn. Het zal je zelfs in een meer comfortabele positie plaatsen, omdat je alles meer ontspannen opneemt en vaak in actie zal komen door niet te handelen.